Zalivanje fisura predstavlja veoma važnu i efikasnu preventivnu meru koja se koristi za sprečavanje karijesa na bočnim zubima. Stomatolozi preporučuju zalivanje fisura svih bočnih zuba, kako mlečnih tako i stalnih.
Zašto je važno zalivanje fisura mlečnih zuba, ionako će ih zameniti stalni zubi?
Prevencija je najvažnija u stomatologiji i zdravi zubi su važni!
Mlečni zubi su VAŽNI, nema veze što će ih zameniti stalni zubi.
Zašto su mlečni zubi VAŽNI? Važni su zbog:
* pravilnog razvoja lica i vilica ,
* pravilnog govora i
* pravilnog razvoja i nicanja stalnih zuba.

Šta su to fisure i zašto baš njih treba zaliti?
Fisure su sitna udubljenja, linije i jamice na površini vaših bočnih zuba. Na ovim mestima se najčešće javlja karijes, pošto se u njima lakše zadržava hrana i razmnožavaju bakterije.
Da bi sprečili nastanak karijesa stomatolozi zalivaju fisure – postavljaju zalivač u ta udubljenja, linije i jamice i na taj način štite bočne zube.

Kada treba zalivati fisure?
Što pre kod vaših mališana, odnosno kada niknu mlečni molari , a kasnije treba zaliti i stalne bočne zube.
Da li zalivanje fisura boli i da li treba anestezija?
Ne boli, i anestezija nije potrebna.

Kako se radi zalivanje fisura?
* Prvo se uklone meke naslage profesionalnom pastom i i četkicom.
* Zatim se zub tretira kiselinom, kako bi se pripremila spoljašnja površina gleđi za zalivač
* Nanosi se tanak sloj zalivača koji se prosvetljava lampom. Proverava se visina zagržaja i uklanja višak, ako je potrebno.

Da li zub sa zalivenim fisurama može da se pokvari?
Zalivanje fisura ne može da traje ceo život. Važno je održavati dobru oralnu higijenu i dolaziti na stomatološke preglede na šest meseci. Zalivač se troši, može da ispadne i zato je važno dolaziti na kontrole kod stomatologa. Tada stomatolog obavlja pregled svih zuba, menja zalivač i daje vam savete za unapređenje oralnog zdravlja. Mlađi pacijenti stiču poverenje u stomatologa i uče o važnosti redovnih stomatoloških pregleda.
Takođe zalivanje fisura ne znači da se zubi ne moraju prati. Veoma je važno da se pravilno peru i održavaju. Zalivanje fisura se pokazalo kao efikasna preventivna mera u borbi sa karijesom, naročito kod mlađih pacijenata. Roditelji i deca na ovaj način uče o važnosti mlečnih i stalnih zuba.
Dozvolite da vaše dete ima zdrave zube i zdrav osmeh. Dozvolite stomatolozima da postanu vaši drugari i da vas nauče zašto je prevencija oralnog zdravlja važna.

Leave a Comment